„Gołąbki" z kaszą i mięsem

Menu » „Gołąbki" z kaszą i mięsem

1 główka kapusty cukrowej (ok. 1 1/2 kg) nadzienie: 20 dkg wieprzowiny bez kości (kark), 25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej, 5 dkg cebuli, 3 dkg tłuszczu, sól, pieprz sos: 1/8 I śmietany, sól, 1 dkg mąki, 1 kostka przyprawy do zup

Paprykę opłukać, wydrążyć pestki (strąków nie rozcinać). Ryz ugotować na pół miękko. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać., przepuścić przez maszynkę, dodać ryż, jajo, cebulę, czosnek roztarty z solą, szczyptę majeranku, bazylię, 1 łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyrządzić sos pomidorowy z zasmażką (przepis 1019). Wydrążone strąki papryki osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, zalać sosem pomidorowym, gotować do miękkości. Gdy sos zbyt gęstnieje, dodać do niego trochę wody. Podawać z ziemniakami z wody lub odsmażanymi. Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.