BABKA Z FASOLI

Zdrowe przepisy » BABKA Z FASOLI

1/2 kg fasoli, 4 jaja, 3 łyżki utartego sera ziołowego, 15 dag cebuli, 5 dag oliwy, sól, czerwona sproszkowana papryka lub przyprawa chilli.

Fasolę przebrać, umyć, namoczyć, następnego dnia ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Cebulę obrać, opłukać drobno usiekać poddusić z dodatkiem oliwy (pozostawić nieco oliwy do posmarowania rondla). Zmieloną fasolę utrzeć z dodatkiem żółtek, serka i uduszonej cebuli. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać nieco soli, wymieszać z masą fasolową. Przyprawić do smaku solą i papryką lub chilli. Wyłożyć do .posmarowanego oliwą rondla. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Gdy potrawa się równomiernie zrumieni, wyłożyć na okrągły półmisek, polać ostrym sosem pomidorowym, korniszonowym lub holenderskim, podawać jako podstawowe danie obiadowe z dodatkiem sałat lub surówek.