BAKŁAŻANY AU GRATIN

Zdrowe przepisy » BAKŁAŻANY AU GRATIN

80 dag bakłażanów, 2 jaja, 20 dag twarożku, 10 dag utartego żółtego sera (najlepiej gruyere), 2 łyżki masła, sól, pieprz, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki.

Bakłażany umyć, osuszyć, odkrajać nasadę szypułki i obramienie równomiernie na grillu lub w piekarniku (skórka powinna sczernieć). Obrać ze skórki. Miąższ posiekać i wraz z przetartym przez sito twarogiem utrzeć w donicy, dodając kolejno po jajku, a następnie dodać utarty żółty ser i posiekaną pietruszkę. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, napełnić przygotowaną potrawą, wyrównać, skropić stopionym masłem. Zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco z dodatkiem grzanek z surówką z pomidorów.