BAKŁAŻANY ZAPIEKANE SOUFFLEES

Zdrowe przepisy » BAKŁAŻANY ZAPIEKANE SOUFFLEES

5 sztuk bakłażanów, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 1/2 szklanki mleka, 10 dag cebuli, 10 dag utartego sera (najlepiej tykociński), 2 jaja, 2 łyżki oliwy, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Mąkę przesiać. Bakłażany umyć, osuszyć, każdą sztukę przekrajać na pół (wzdłuż), usuwając jednocześnie szypułkę. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem ku górze, wstawić do piekarnika o temperaturze około 200°C. Nie rumienić. Powinny w piekarniku jedynie zmięknąć. Wówczas wyjąć, ostudzić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę i pod- dusić z dodatkiem masła. Nie rumienić. Gdy zmięknie, oprószyć przesianą mąką, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, dolewając je powoli. Mieszając, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami i połową utartego sera. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wydrążyć, pozostawiając przy skórce około 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ posiekać bardzo drobno, dodać do przygotowanego sosu, dodać także drobniutko posiekany czosnek, 4 łyżki posiekanej pietruszki oraz ubite białka, wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów (z dobrym czubem), posypać pozostawionym serem. Brytfannę posmarować oliwą, ułożyć na niej przygotowaną potrawę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc powierzchnię. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną ' pietruszką. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako gorącą przystawkę lub potrawę na kolację. Jako dodatek podać pieczywo.