BOĆWINA LUB PORTULAKA SOUFFLE

Zdrowe przepisy » BOĆWINA LUB PORTULAKA SOUFFLE

1 kg liści boćwiny lub gałązek portulaki warzywnej, 1 szklanka sosu beszamelowego, 2 pęczki naci pietruszki, 5 dag utartego ususzonego żółtego sera, 4 jaja, 11/2 łyżki masła, sól, pieprz, 2-3 łyżki tartej bułki.

Liście boćwiny i nać pietruszki przebrać, umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować w odkrytym rondlu przez 3-5 minut, odcedzić dokładnie, a następnie zmiksować. Masło stopić w rondlu, włożyć boćwinę, wymieszać, odstawić, dodać beszamel i mieszając, dodawać kolejno po żółtku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna, ubijać jeszcze chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Sztywną pianę wymieszać ze zmiksowaną masą, dodając jednocześnie tartą bułkę. Wyłożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Powierzchnię posypać serem. Zapiec, wstawiając do piekarnika. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem grzanek lub ziemniaków.