BOĆWINA LUB PORTULAKA ZAPIEKANA Z SEREM

Zdrowe przepisy » BOĆWINA LUB PORTULAKA ZAPIEKANA Z SEREM

1 1/2 kg boćwiny lub portulaki warzywnej, 20 dag utartego sera żółtego, 10 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 3 jaja, 10-15 dag pietruszki naciowej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Liście boćwiny lub gałązki portulaki umyć, odrzucić ogonki liściowe boćwiny i gałązki portulaki. Pietruszkę umyć. Przygotowane oczyszczone liście obgotować, wrzucając wraz z liśćmi pietruszki do wrzącej osolonej wody. Czas obgotowywania wynosi około 3-4 minuty. Odcedzić, przestudzić, posiekać lub zmiksować. Żaroodporny półmisek łub porcjowe nelsonki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką. Doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos wymieszać szybkimi ruchami trzepaczki z jajami, dodać 3/4 utartego sera i śmietanę. Przygotowany w ten sposób sos wymieszać z posiekanymi liśćmi, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą dodać nieco drobniutko posiekanego czosnku. Przygotowaną masę wyłożyć na żaroodporny półmisek lub wyporcjować do kokilek, posypać równomiernie utartym serem, skropić stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem grzanek lub pieczywa.

W ten sposób można także zapiekać ogonki liściowe boćwiny i łodyżki portulaki. Pokrajane w kawałki łodyżki lub ogonki liściowe trzeba obgotować (około 5 minut), zalać przygotowanym, przyprawionym sosem, posypać serem i zapiec.