BROKUŁY GOTOWANE PODAWANE NA ZIMNO

Zdrowe przepisy » BROKUŁY GOTOWANE PODAWANE NA ZIMNO

1 kg brokułów, oliwa, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz.

Brokuły umyć, osączyć. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, tak jak do gotowania kalafiorów. Do wrzącej wody włożyć przygotowane brokuły, ugotować do miękkości, ostudzić, odcedzić, wyłożyć na półmisek w całości lub pokrajane na mniejsze kawałki, oprószyć lekko pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą lub olejem sojowym. Ugotowane i ostudzone brokuły można także podawać z dodatkiem sosu czosnkowego lub tatarskiego. W każdym przypadku warto przed podaniem posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką, najlepiej naciową. Potrawę ozdobić pokrajanymi w cząstki pomidorami lub obręczami czerwonej papryki. Podawać z jajami.