BROKUŁY PO CYGAŃSKU

Zdrowe przepisy » BROKUŁY PO CYGAŃSKU

1 kg brokułów lub młodej cukinii, 30 dag pieczarek, 40 dag pomidorów, 25 dag cebuli, 10 dag oliwy lub oleju słonecznikowego, 3 ząbki czosnku, listek laurowy, szałwia, sól, pieprz, posiekana zielona pietruszka naciowa, 4-8 jaj sadzonych.

Cebulę obrać, opłukać, drobniutko pokrajać i lekko podrumienić na oliwie lub oleju. Pieczarki umyć, oczyścić, poszatkować, dodać do podrumienionej cebuli, pod- dusić, osolić. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszących się pieczarek. Dusić przez około 20 minut. Przyprawić do smaku drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Brokuły ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i odrobiny szałwii. Umytą cukinię pokrajać w plastry, oprószyć pieprzem, lekko obrumienić na oliwie, dodać szczyptę szałwii i listek laurowy, poddusić. Podduszoną cukinię lub ugotowane, odcedzone brokuły wyłożyć na półmisek, przykryć uduszonymi pieczarkami, posypać zieloną pietruszką. Obłożyć dookoła jajami sadzonymi. Ozdobić roszponką lub jarmużem. Podawać z dodatkiem klusek lub ziemniaków.