BROKUŁY W SOSIE (LUB CUKINIA MŁODA)

Zdrowe przepisy » BROKUŁY W SOSIE (LUB CUKINIA MŁODA)

1 kg brokułów, sól, cukier, 11/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 11/2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 15 dag utartego żółtego sera, 3-4 jaja na twardo, pieprz, posiekana zielona pietruszka lub koperek.

Brokuły umyć, osączyć, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru. Masło stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać trzepaczką, dolewając stopniowo mleka. Mieszając w dalszym ciągu, podgrzewać, doprowadzić do zawrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez chwilę, odstawić, dodać 2/3 utartego i sera, wymieszać. Zaprawić sos śmietaną. Zamiast śmietany można dodać 1-2 żółtka. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane brokuły wyłożyć na półmisek, przekładając pokrajanymi w cząstki jajami, polać przygotowanym sosem, posypać dekoracyjnie posiekaną pietruszką lub koperkiem i pozostawionym serem. Półmisek ozdobić pomidorami. Podawać na gorąco jako przystawkę. Przygotowane w ten sposób brokuły można traktować także jako samodzielną potrawę na kolację, podając je z dodatkiem grzanek lub pieczywa.