BROKUŁY Z JAJAMI

Zdrowe przepisy » BROKUŁY Z JAJAMI

1 kg brokułów lub cukinii, 4 jaja ugotowane na półtwardo, 30 dag pieczarek, 20 dag cebuli, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 30 dag pomidorów, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, cukier, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka posiekanych listków bazylii.

Warzywa umyć, osączyć, ugotować, wkładając do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, poddusić z dodatkiem oliwy, osolić. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno poszatkować, dodać do duszącej się „przejrzystej" cebuli, dusić przez około 10 minut. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokrajać i dodać do pieczarek, dusić jeszcze przez około 10 minut, dodać drobno posiekany czosnek, połowę pietruszki, przyprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Ugotowane warzywa odcedzić, cukinię pokrajać w grube plasterki, ułożyć na podgrzanym półmisku, obłożyć gorącymi, obranymi ze skorupek jajami, pokrajanymi na połówki, przykryć uduszonymi pieczarkami, posypać pozostawioną pietruszką i bazylią. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.