BUDYŃ Z JARMUŻU

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z JARMUŻU

1 kg jarmużu, 2 pęczki pietruszki, 15 dag masła, 5 jaj, 15 dag czerstwej bułki, 3/4 szklanki mleka, 2-3 łyżki tartej bułki, 2-3 ząbki czosnku, sól, curry.

Liście jarmużu przebrać, umyć, osączyć, odrzucić zgrubiały nerw i szypułkę. Nać pietruszki umyć, osączyć i wraz z jarmużem włożyć do rondla z wrzącą osoloną wodą. Ugotować w odkrytym rondlu do miękkości, odcedzić, dokładnie osączyć. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Odcedzony jarmuż zmiksować z dodatkiem pokrajanego czosnku lub posiekać. Masło rozetrzeć w misce na tzw. „śmietanę", ucierając dodawać stopniowo po żółtku i po trochu odciśniętej bułki. Pulchną masę połączyć z jarmużem, przyprawić do smaku solą i curry. Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna - osolić i ubijać jeszcze chwilę. Pianę połączyć z masą maślano-jarmużową, dodając równocześnie nieco tartej bulki, i włożyć do formy budyniowej, posmarowanej masłem i- posypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnię. Zamknąć formę szczelnie i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Przykryć. Gotować 45-60 minut. Wyjąć formę z kąpieli wodnej, otworzyć, okrajać budyń nożem dookoła, wyłożyć na okrągły półmisek, podawać od razu z dodatkiem stopionego masła (w sosjerce) lub sosu grzybowego czy pietruszkowego i pieczywa.