BUDYŃ Z KALAFIORA

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z KALAFIORA

1 kg kalafiorów, 6 łyżek posiekanego kopru, 4 dag mąki, 4 dag masła lub margaryny, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, sól, 1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka tartej bułki do posypania formy.

Kalafiory oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody. Miękkie odcedzić. Wywar użyć do zupy lub sosu. Masło utrzeć, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z pianą z ubitych białek. Z mąki i mleka zrobić zaprawkę (zagotować mleko rozprowadzone z mąką). Kalafiory wymieszać z zaprawką i ubitymi jajami, dodać koperek, przyprawić do smaku solą. Przygotowaną masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy budyniowej. Formę szczelnie zamknąć, umieścić w naczyniu z taką ilością wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Gotować ok. 1 godz. Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem sosu śmietanowego.