Budyń z kalafiorów lub brokułów

Menu » Budyń z kalafiorów lub brokułów

Kalafior oczyścić, obrać z liści, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, przykryć, gdy się zagotuje, odkryć, gotować bez przykrycia 15 minut. Kalafior odcedzić, osączyć. Posmarować formę budyniową tłuszczem, posypać tartą bułką. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, wymieszać z kalafiorem (podzielonym na małe różyczki), kaszą manną i pianą ubitą z białek, osolić. Włożyć do formy budyniowej, napełnić 3/4 formy, zamknąć. Gotować w parze 3/4 godziny. Wyłożyć na półmisek. Pokrajać na porcje. Podawać z masłem surowym lub topionym, zmieszanym z tartą bułką lub sosem koprowym, pomidorowym, korniszonowym, grzybowym itp.