BUDYŃ Z KAPUSTY

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z KAPUSTY

1 mała główka kapusty cukrowej lub włoskiej wagi do 1 kg, 15 dag masła lub margaryny, 20 dag cebuli, 5 Jaj, 10 dag tartej bułki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, posiekana zielona pietruszka, 10 dag utartego żółtego sera.

Formę budyniową posmarować masłem, posypać łyżką tartej bułki. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, pokrajać. Zagotować mleko, do wrzątku włożyć pokrajaną kapustę, osolić. Gotować kilkanaście minut w odkrytym rondlu, rondel przykryć, dogotować, zmniejszając dopływ ciepła. Ugotowaną kapustę odcedzić dokładnie na sicie, o ile mleko się całkowicie nie wygotuje, przecedzić i drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, udusić z dodatkiem masła. Gdy cebula zacznie żółknąć, dodać posiekaną kapustę, wymieszać, dusić kilka minut pod przykryciem. Masło lub margarynę (10 dag) u trzeć w donicy na pianę. Ucierając w dalszym ciągu, dodawać stopniowo po sztuce żółtka. Przygotowaną masę wymieszać z kapustą. Można dodać parę ugotowanych suszonych grzybków, które po ugotowaniu trzeba drobno posiekać. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać szczyptę cukru i utarty żółty ser. Wymieszać. Z białek ubić pianę, lekko osolić i ubijać jeszcze chwilę. Sztywną lśniącą pianę wymieszać z masą z kapusty, dodając jednocześnie tartą bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Przygotowaną mieszaniną napełnić do 3/4 wysokości formę budyniową, wyrównać, zamknąć szczelnie, wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować pod przykryciem przez 60 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego i ziemniaków.