Budyń z kapusty

Menu » Budyń z kapusty

Formę budyniową posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nastawić wodę w garnku na ugotowanie budyniu. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować cienko, zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody, ugotować na półmiękko, odparować, ostudzić. Namoczyć w mleku bułkę, odcisnąć. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zrumienić na tłuszczu (2 dkg). Kapustę, bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę. Tłuszcz utrzeć, dodając kolejno żółtka, wymieszać z kapustą, połączyć z 2 łyżkami tartej bułki i pianą ubitą z białek, dodać sól, pieprz. Wyłożyć do formy budyniowej (napełnić 3/4 formy), szczelnie zamknąć, włożyć do wrzącej wody, gotować około 3/4 godziny. Wyjąć z formy na półmisek, pokrajać na porcje, osobno podać surowe lub topione masło zmieszane ze zrumienioną bułką. Można również podawać z sosem grzybowym. Smaczny jest budyń z kapusty z dodatkiem gotowanych grzybów suszonych lub świeżych.