BUDYŃ Z SERA TWAROGOWEGO

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z SERA TWAROGOWEGO

50 dag sera twarogowego, 10 dag ryżu, 4 jaja, 4 łyżki po-siekanego szczypiorku, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 20 dag pieczarek, 15 dag cebuli, sól, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki.

Ryż przebrać, umyć, ugotować na sypko. Ser twarogowy zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać opłukać, posiekać, posolić i lekko poddusić z dodatkiem łyżki tłuszczu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać drobno, dodać do duszącej się cebuli w chwili, gdy zaczyna ona żółknąć, dusić przez około 10 minut. Jaja umyć, osuszyć, oddzielić białka. Formę budyniową posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Pozostały tłuszcz rozetrzeć w misce, ucierać dodając po sztuce żółtka. Pulchną masę utrzeć z dodatkiem zmielonego sera i zieleniny, wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem i pieczarkami. Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania posolić, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotowaną potrawę wyłożyć do formy budyniowej, napełniając ją do 3/4 wysokości. Formę zamknąć, włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować -na wolnym ogniu około godziny. Formę wyjąć z wody, po kilku minutach otworzyć, okrajać dookoła nożem i wyłożyć budyń na okrągły półmisek. Od razu podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub holenderskiego i z surówkami (zielona sałata lub surówka z pomidorów).