BUDYŃ Z SERA TWAROGOWEGO DROŻDŻOWY

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z SERA TWAROGOWEGO DROŻDŻOWY

50 dag sera twarogowego, 3-4 jaja, 10-15 dag kaszy manny, 4 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła lub margaryny, 6 łyżek posiekanego koperku z zieloną pietruszką, sól, pieprz, 1 łyżeczka tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki.

Ser twarogowy zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem. Masło lub margarynę utrzeć na tzw. śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po sztuce żółtka, a następnie po trochu zmielony ser. Utartą masę wymieszać z drożdżami, kaszą manną, posiekanym koperkiem i pietruszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masę wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, zamknąć formę, włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować przez godzinę pod przykryciem. Ugotowany budyń wyłożyć z formy na ogrzany, okrągły półmisek, ozdobić zieloną pietruszką lub jarmużem. Można obłożyć pokrajanymi pomidorami. Podawać z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany, sosu pietruszkowego, szczypiorkowego lub śmietanowego i z surówkami, np. z marchwi i chrzanu lub czerwonej kapusty.