BUDYŃ Z TWAROGU

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z TWAROGU

1/2 kg twarogu, 4 jaja, 5 dag tartej bułki, 1 łyżka cukru, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka tartej bułki do formy.

Formę budyniową posmarować masłem (margaryną) i posypać tartą bułką. Twaróg przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, następnie utrzeć w donicy, dodając kolejno po jednym żółtku, wymieszać z tartą bułką (4 dag) i zieloną pietruszką. Białka ubić na pianę. Gdy będzie sztywna, ubijać jeszcze chwilę z dodatkiem łyżki cukru. Pianę wymieszać z masą serową i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną masę przełożyć do formy budyniowej, tak aby sięgała do 3/4 wysokości, zamknąć i wstawić do naczynia z wrzącą wodą, naczynie przykryć pokrywą. Woda powinna sięgać nie niżej niż do 3/4 wysokości formy z 'budyniem. Gotować około 1 godziny. Budyń podawać z dodatkiem sosu pomidorowego, lub grzybowego i z surówkami.