BUDYŃ Z ŻÓŁTEGO SERA

Zdrowe przepisy » BUDYŃ Z ŻÓŁTEGO SERA

20 dag utartego podsuszonego żółtego sera, 3-4 jaja, 1/2 szklanki tartej bulki, 2 kajzerki, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki masła lub margaryny, 15 dag pieczarek, 15 dag cebuli, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól.

Jaja umyć, oddzielić żółtka. Kajzerki namoczyć w mleku, gdy nasiąkną - odcisnąć. Pieczarki oczyścić, umyć dokładnie i drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i lekko poddusić z dodatkiem tłuszczu. Nie rumienić. Gdy cebula zmięknie, wymieszać ją z odciśniętymi bulkami, chwilę dusić, mieszając, następnie wyłożyć do donicy, ucierać. Gdy powstanie jednolita masa, ucierać w dalszym ciągu, dodając po sztuce żółtka. Wymieszać z tartą bułką, pieczarkami, !posiekaną pietruszką i utartym serem. Z białek ubić pianę, do ubitej piany dodać trochę soli, ubijać jeszcze chwilę. Sztywną pianę wymieszać z masą serową, przyprawić solą do smaku, wyłożyć do formy budyniowej posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę. Podawać budyń wyłożony na półmisek, polany sosem korniszonowym lub grzybowym. Koniecznym dodatkiem jest surówka, najlepiej z porów lub pomidorów.