CEBULA NADZIEWANA GRZYBAMI

Zdrowe przepisy » CEBULA NADZIEWANA GRZYBAMI

1 kg cebuli (główki równej wielkości), 1/2 kg grzybów lub pieczarek, 4 jaja, 3-4 łyżki tartej bułki, 10 dag oliwy albo oleju, sól i pieprz do smaku.

Trzy jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać. Cebulę opłukać, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować, osączyć, a gdy wystygnie, wydrążyć. Wydrążone środki posiekać i udusić z dodatkiem oliwy. Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać, dodać do cebuli, udusić do miękkości. Wymieszać z surowym jajkiem i tartą bułką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane jaja. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone cebule, ułożyć w płaskim rondlu, skropić pozostałą oliwą i podlać wrzącą wodą. Udusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Podawać z dodatkiem sosu pietruszkowego, ziemniaków i z surówkami.