CEBULA NADZIEWANA RYŻEM

Zdrowe przepisy » CEBULA NADZIEWANA RYŻEM

1 kg cebuli (wybierać główki równej wielkości), 10 dag ryżu, 3 dag suszonych grzybów, 5 dag tłuszczu, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 1-2 jaja, sól i pieprz.

Grzyby umyć, ugotować do miękkości. Gdy miękkie, odcedzić wywar, grzyby posiekać. Ryż przebrać, opłukać, ugotować wsypując do dużej ilości gotującej się wody (jak kluski), odcedzić. Ugotowany ryż wymieszać z pokrajanymi grzybami, dodać jaja, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obraną cebulę opłukać, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować, odsączyć, wydrążyć i napełnić przygotowanym nadzieniem z ryżu. Nadziane cebule ułożyć w płaskim rondlu lub na półmisku. Zalać sosem przygotowanym jak niżej. Tłuszcz stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Półmisek lub rondel z cebulą wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z ziemniakami i surówką lub sałatką z warzyw. Potrawkę tę można zapiekać również w prodiżu.