Dynia

Menu » Dynia

Pomidory opłukać, pokrajać na kawałki, zalać 1/8 I wrzącej wody, dodać 2 dkg tłuszczu, dusić 10 minut pod przykryciem. Dynię opłukać, obrać ze skóry, wybrać pestki, pokrajać w kostkę, zalać 1/8 I wrzącej wody, ugotować pod przykryciem (około 10 minut). Osolić, włożyć przetarte pomidory, wymieszać z mąką, szczyptą cukru, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na salaterkę, posypać siekaną zieloną pietruszką. Podawać do ziemniaków i mięsa.

Cebulę obrać, pokrajać w talarki, włożyć do rondla, dodać opłukaną, wydrążoną z nasion i pokrajaną w cienkie paseczki paprykę. Zalać niewielką ilością wrzącej wody (1/8 I), osolić, ocukrzyć, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania włożyć obraną i pokrajaną w grubsze słupki dynię, dusić około 8-10 minut. Podprawić mąką, zagotować, wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na salaterkę, posypać siekaną zieleniną.