Kapusta kwaszona

Menu » Kapusta kwaszona

Kapustę kwaszoną (można pokrajać na mniejsze części) zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę. Gotować pod przykryciem 40-50 minut, dodać kminek. Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę, stopić. Skwarki odsunąć na bok patelni, na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą i skwarkami, jeśli potrzeba, osolić, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuścianego. Podawać z mięsem, ziemniakami, knedlami czeskimi itp. Kapusty kwaszonej bardzo kwaśnej nie płukać, najwyżej trochę odcisnąć przed gotowaniem Odciśnięty kwas można zużyć do innych potraw.