Kapusta włoska

Menu » Kapusta włoska

Przyrządzić nadzienie z mięsa (wg przepisu 781). Dużą luźno związaną główkę kapusty obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekrajać na 4-6 części, zalać wodą, obgotować przez 3-5 minut, odcedzić, ostudzić. Odcisnąć lekko w rękach, uważając, aby nie pognieść liści, ułożyć na desce, nakładać nożem między liście farsz z mięsa. Ułożyć porcje kapusty ciasno w płaskim rondlu, w jednej warstwie. Podlać 1/4 I wody, wstawić do piekarnika. Zapiekać około 25 minut (można dusić). Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy kapusta jest miękka, podprawić sos złotą zasmażką (przepis 180), zagotować, przyprawić do smaku solą, octem lub kwaskiem cytrynowym, cukrem, zabarwić karmelem (1-2 dkg cukru zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować). Kapustę włożyć do rondla, zalać sosem, wstawić do piekarnika i zapiec, wyłożyć na głęboki okrągły półmisek lub salaterkę, oblać sosem. Podawać z ziemniakami.