Kapusta z pomidorami

Menu » Kapusta z pomidorami

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej po- szatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory. Gotować do miękkości. Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać lekko zrumienioną mąkę, zmieszać razem z tłuszczem, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą i pomidorami, dodać do smaku kwasek cytrynowy, mocno podgrzać. Wyłożyć na salaterkę. Podawać do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemniaczanych.