Kasze zapiekane z mięsem

Menu » Kasze zapiekane z mięsem

Ryz ugotować na sypko (wg przepisu 412). Mózg opłukać, namoczyć w wodzie na 30 minut, obrać z błony, pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać mózg i smażyć razem kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Połowę ugotowanego ryżu włożyć do naczynia ogniotrwałego lub do płaskiego rondelka. Na ryżu ułożyć usmażony mózg i pokryć resztą ryżu. Śmietanę rozmącić starannie z jajem, lekko osolić i polać po wierzchu ryż z mózgiem oraz posypać tartym serem tylżyckim. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Gdy ryż się lekko zrumieni, wyjąć, z wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką i podać w tym samym naczyniu.

Pęczak starannie opłukać, zalać wrzącą wodą (3 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy), dodać 2 dkg tłuszczu, zamieszać, gotować powoli pod przykryciem. Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstawić ją do piekarnika i wypiekać około 1 godziny. Miękką kaszę wyjąć, schłodzić. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dorsza obrać ze skóry i ości. Mięso ryby, cebulę i kaszę przepuścić 2 razy przez maszynkę (ostatni raz przez gęste sitko). Do masy dodać jajo, sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, formować w tartej bułce okrągłe kotlety. Smażyć na tłuszczu z 2 stron, dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na podłużnym półmisku w jednym rzędzie, przybrać zieleniną. Podawać z sosem pomidorowym i surówką z warzyw.