Klopsiki w sosie koperkowym

Menu » Klopsiki w sosie koperkowym

Przyrządzić masę mięsną według przepisu 689. Zwilżonymi w wod7ie rękami ukształtować 8 kul równej wielkości, otaczać w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano. Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać wodą i dusić 20-30 minut pod przykryciem. Wyparowaną wodę uzupełniać. Klopsy wyjąć, sos podprawić 2 dkg mąki. O ile jest za gęsty, dodać trochę wody, można dać 1 kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać na głębokim okrągłym półmisku oblane sosem. Dookoła obłożyć ugotowanym na sypko ryżem. Osobno podać sałatę lub inną surówkę z warzyw. Zamiast ryżu można podać kaszę perłową, krakowską, ziemniaki, krajane lub kładzione kluseczki. Tak przyrządzone mięso można gotować w niedużej ilości wody i podawać w różnych sosach tzw. pulpety można przyrządzać również z gotowanego mięsa. Do tej potrawy można używać mięsa z głowy, z nogi cielęcej („giez").