Knedle ziemniaczane z mięsem, podrobami lub kiełbasą

Menu » Knedle ziemniaczane z mięsem, podrobami lub kiełbasą

ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 30 dkg mąki, 1 jajo, sól, 4 dkg masła lub margaryny do polania, 2 dkg tartej bułki nadzienie: 25 dkg mięsa gotowanego, pieczonego lub podrobów ugotowanych albo 20 dkg serdelowej kiełbasy, 4 dkg czerstwej bułki, 5 dkg cebuli, 3 dkg tłuszczu, pieprz, sól

Przyrządzić nadzienie: ugotowane lub uduszone mięso przepuścić przez maszynkę razem z namoczoną, odciśniętą bułką, dodać cebulę obraną, posiekaną, zrumienioną, sól, pieprz, wymieszać starannie. Przyrządzić ciasto ziemniaczane (wg przepisu 376). Formować z ciasta

Zagotować wodę. Dużą główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielić (wybierać główki kapusty luźno związane), wrzucać partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć łyżką cedząkową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu ściąć nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia. Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody, ugotować na pół miękko w dużej ilości wody jak makaron, odcedzić, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrajaną w kostkę i zru- mienioną cebulę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie. Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową.