Kołduny

Menu » Kołduny

Przyrządzić nadzienie: mięso baranie, polędwicę i łój obrać z powięzi, opłukać, przepuścić przez maszynkę lub posiekać dużym, ostrym nożem. Cebulę obrać, utrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać do smaku ząbek czosnku roztartego z solą, sól, pieprz, majeranek. Starannie utrzeć dodając 2-3 łyżki wody. Przyrządzić ciasto jak na pierogi (wg przepisu 370), cienko wałkować i wykrawać kieliszkiem od wina lub foremką małe placuszki albo pokrajać w nieduże kwadraty, na środek nakładać łyżeczką nadzienie (pierożki powinny być pełne), zlepiać bardzo dokładnie brzegi ciasta. Partiami wrzucać na osoloną wodę, aby swobodnie pływały. Gotować 5--6 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. Podawać w rosole lub bulionie na głębokich talerzach.