Kotlet Schabowy po polsku

Menu » Kotlet Schabowy po polsku

Mięso opłukać, okrajać z tłuszczu (najodpowiedniejsze mięso chude), odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe długości 4 cm. Kotlety odcinać równolegle do żebra, tak aby każda porcja trzymała się kostki. Kostkę przy każdym kotlecie oczyścić z błonki. Kotlety nadciąć na obwodzie w kilku miejscach, niezbyt silnie pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając kształt owalny. Osolić, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor. Do- smażyć na brzegu płyty dodając masło. Ułożyć na podłużnym półmisku zwrócone kostkami w jedną stronę, polać tłuszczem ze smażenia, przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami puree, frytkami, zieloną sałatą, gotowaną jarzyną.