Kotlety Wieprzowe mielone

Menu » Kotlety Wieprzowe mielone

Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Mięso opłukać, usunąć kości, pokrajać na kawałki. Bułkę, cebulę, mięso przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, starannie wyrobić na gładką masę. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować 8 kul, które otaczać w bułce tartej, spłaszczyć na grubość 1,5 cm i nożem nadać kształt owalny, zwężający się z jednej strony. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia. Podawać z ziemniakami, jarzyną z wody, a przede wszystkim z surówką z liściastych warzyw. (Do tłustej wieprzowiny należy dodać przynajmniej 1/3 mięsa wołowego. Smaczne są także kotlety z dodatkiem cielęciny).