Kotlety cielęce z kostką

Menu » Kotlety cielęce z kostką

Mięso opłukać, odrąbać od kości kręgosłupa, obrać z powięzi, podzielić wzdłuż żeber na kotlety, krajać po 2-3 kostki z mięsem na kotlet. Przy każdym kotlecie zostawić po jednej kostce żebrowej, z której należy oskrobać błonki i resztki mięsa na długości około 2-3 cm od końca. Mięso pobić niezbyt silnie tłuczkiem zwilżonym wodą na plastry grubości około 1,5 cm. Na obwodzie w kilku miejscach ponadcinać, aby kotlety nie kurczyły się i po usmażeniu były równe. Kotlety formować za pomocą tłuczka i noża. Nadać kształt owalny, nieco wcięty od strony kostki żebrowej. Kotlety przed samym smażeniem osolić i lekko oprószyć mąką. Rozgrzać smalec i smażyć kotlety na dość silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Na każdy kotlet położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty. Usmażone kotlety ułożyć rzędem na długim półmisku, polać sosem ze smażenia. Podawać z ziemniakami puree, odsmażanymi, frytkami i jarzyną (zielony groszek, marchewka, kalafiory, szpinak lub inne) oraz z surówką z warzyw.