Kotlety cielęce zapiekane w sosie pomidorowym

Menu » Kotlety cielęce zapiekane w sosie pomidorowym

Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, osączyć, obrać z powięzi, pokrajać na kawałki. Mięso i bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, osolić, dodać jajo, wyrobić na pulchną masę. Formować owalne kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Osobno ugotować ryż na sypko (przepis 412). W rondelku przyrządzić sos pomidorowy (przepis 1019). Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku do zapiekania, dookoła obłożyć ugotowanym ryżem. Wszystko pokryć gęstym sosem pomidorowym. Z wierzchu posypać tartym serem, Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 20 minut. Podawać z surówką z warzyw. (Potrawy cielęce zapiekane można przyrządzać w prodiżu).