Kotlety pożarskie

Menu » Kotlety pożarskie

Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę oddzielić od kości, opłukać, obrać z powięzi, podzielić na kawałki. Mięso i namoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, osolić, dodać na pół stopioną margarynę, 2 żółtka, ubitą pianę z 2 białek, łyżeczkę siekanego koperku i starannie wyrobić (najlepiej ręką jak ciasto) na pulchną masę, o ile potrzeba, dodać 2-3 łyżki mleka. Formować zwilżonymi w wodzie rękami 8 wałków, które panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Mięso ostrożnie spłaszczyć i nadać mu kształt dość grubych (około 1,5 cm), wydłużonych kotletów. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na niezbyt silnym ogniu na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć kawałek masła i dosmażyć na  brzegu płyty lub w piekarniku około 10 minut. Ułożyć na półmisku z ziemniakami puree, z jarzyną gotowaną (szparagi, kalafior, marchewka z groszkiem itp.), sałatą albo inną surówką z warzyw.