Kotlety Schabowe panierowane

Menu » Kotlety Schabowe panierowane

Schab opłukać, osączyć z wody, odrąbać kości kręgosłupa, pozostawiając przy polędwicy kostki żebrowe o długości do 4 cm. O ile mięso tłuste, okroić z tłuszczu. Kotlety odcinać równolegle do żebra, tak aby każda porcja trzymała się kostki. Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę z błonki. Kotlety nadciąć na obwodzie w kilku miejscach. Mięso lekko pobić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając kształt owalny, zwężający się koło kostki. Osolić, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Panierunek przycisnąć rękami lub przyklepać nożem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano, dosmażyć na brzegu płyty. Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku zwrócone kostkami w jedną stronę, oblać tłuszczem ze smażenia. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną lub słodką zasmażaną, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw.