Kotlety z mózgu cielęcego

Menu » Kotlety z mózgu cielęcego

Zagotować 1 I wody, osolić, dodać ocet. Mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej wody z octem i gotować 3-5 minut. Ostrożnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić. Każdy mózg podzielić wzdłuż na 2 części (można pokrajać w grube plastry). Porcje mózgu oprószyć solą, pieprzem, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na brzegu płyty albo wstawić do piekarnika na 10 minut. Mózgi wyjąć, ułożyć na podłużnym półmisku, polać tłuszczem, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i pokrajaną w ćwiartki cytryną. Podawać z ziemniakami, makaronem, ze szpinakiem, sałatą lub inną surówką z warzyw.