Kotlety z ziemniaków

Menu » Kotlety z ziemniaków

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, siekaną zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz, starannie utrzeć. Masę wyłożyć na stolnicę, kształtować wałek o średnicy 4 cm, krajać na kawałki długości 3 cm. Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem ogórkowym, pomidorowym, korniszonowym lub z surówką z warzyw. Do kotletów ziemniaczanych można dodać ser lub twaróg (około 20 dkg). Można również przyrządzić je z mięsem lub rybą wędzoną (przepis 886).