Marchew

Menu » Marchew

40 dkg marchwi, 40 dkg kalarepy, 3 dkg masła lub margaryny, 2 dkg mąki, 1 łyżka koperku i siekanej zielonej pietruszki, sól, cukier grzanki. 1 długa bułka kanapkowa, 1/4-1/3 I mleka, 1 jajo, sól, 8 dkg tartej bułki, 8 dkg tłuszczu Młodą marchew wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać. Kalarepę obrać, opłukać. Warzywa pokrajać w słupki lub w kostkę, albo zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), gotować do miękkości około 20 minut. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, zagotować. Połączyć z masłem. Przyrządzić grzanki (wg przepisu 461). Jarzyny wyłożyć na okrągły półmisek, posypać siekaną zieleniną, dookoła obłożyć grzankami. Podawać jako drugie danie. Marchew z kalarepą bez grzanek podaje się jako dodatek do mięsa, omletu, bukietu z jarzyn. (Zamiast kalarepy można dać 40 dkg szparagów lub fasoli szparagowej.)

Wyłuskany groszek opłukać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, gotować 10 minut na silnym ogniu. Gdy jest miękki, odparować. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować. Ułożyć na okrągłym półmisku, obłożyć dookoła grzankami (przepis 461). Bez grzanek podawać jako dodatek do mięsa, omletu, bukietu z jarzyn, ale wówczas użyć 10 dkg groszku.