Mostek cielęcy po wiedeńsku

Menu » Mostek cielęcy po wiedeńsku

70-80 dkg mostka cielęcego. 20 dkg włoszczyzny, sól, 1 cytryna, 6 dkg tłuszczu do smażenia, gałązki zielonej pietruszki panierunek: 2 małe jaja, 3 dkg mąki, 8 dkg tartej bułki Mostek opłukać, zalać wrzącą i osoloną wodą, gotować około 1/2 godziny, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, gdy nieco ostygnie, usunąć wszystkie kości i grubsze chrząstki. Ułożyć płasko na tacy, nadając formę prostokąta. Przycisnąć deską, którą należy obciążyć, pozostawić do zupełnego zastudzenia. Zastudzony mostek pokrajać na równe, prostokątne kawałki, licząc po 2 na porcję, osolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Rękami lub nożem przycisnąć panierunek, brzegi wyrównać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano, dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z surówką z warzyw oraz jarzynami gotowanymi.