Mostek cielęcy smażony w cieście

Menu » Mostek cielęcy smażony w cieście

70-80 dkg mostka cielęcego, 20 dkg włoszczyzny, 6 dkg tłuszczu do smażenia, sól, zielenina ciasto: 25 dkg mąki, 2 małe jaja (8 dkg), 10 dkg wody (8 łyżek), 4 dkg oleju (2 łyżki) Mostek ugotować, schłodzić (wg przepisu 694), pokrajać na równe, prostokątne porcje, licząc po 2 kawałki na 1 porcję. Przyrządzić ciasto: mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą, wymieszać z pianą z ubitych białek, posolić. Każdy kawałek wbijać na widelec, osolić, oprószyć pieprzem i mąką, zanurzyć w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać zieleniną. Podawać z sałatką jarzynową lub z surówką z warzyw.