Móżdżek cielęcy

Menu » Móżdżek cielęcy

Zagotować 1 I wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3-5 minut). Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Ostudzony mózg pokrajać w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić 2 żółtka, osolić, dodać pieprz, wymieszać, zagrzać i posypać siekaną zieloną pietruszką, wydać. Zamiast żółtek można dać całe jaja, ale wówczas smażyć mózg z jajami kilka minut, dopóki się nie zetną. Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.