Mózg Cielęcy z sosem beszamelowym

Menu » Mózg Cielęcy z sosem beszamelowym

Zagotować 1 I wody, osolić, dodać octu. Mózg opłukać, obrać z błon, zalać wrzącą wodą z octem i gotować około 3-5 minut. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową na płytki talerz, pokrajać w grubą kostkę. Przyrządzić sos beszamelowy (przepis 1012). 1/3 sosu wymieszać ostrożnie z mózgiem. Ułożyć na półmisku do zapiekania, polać resztą sosu. Posypać tartym serem szwajcarskim lub tylżyckim, skropić stopionym masłem z tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut i zapiec. Wydać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał, przybrać talarkami cytryny i zieleniną. Podawać z makaronem. (Mózg można zapiekać w muszelkach lub kokilkach).