Naleśniki

Menu » Naleśniki

Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Ugotowane mięso lub uduszoną rybę, cebulę i bulkę przepuścić przez maszynkę, utrzeć starannie, dodając 3-4 łyżki śmietany lub rosołu, sól, pieprz do smaku. Farsz powinien być tak gęsty, aby można go było łatwo smarować nożem. Usmażyć naleśniki bez piany (przepis 386). Odłożyć 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego. Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać brzegi z 2 stron na 2-3 cm, zwijać ciasno w rulonik, zanurzać w cieście naleśnikowym i otaczać w tartej bułce. Osmażyć ze wszystkich stron na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać zieloną pietruszką. Podawać z sosem grzybowym i surówką z warzyw.