Naleśniki po meksykańsku

Menu » Naleśniki po meksykańsku

Przyrządzić ciasto naleśnikowe (wg przepisu 386). Usmażyć cienkie naleśniki, zostawić 5-6 łyżek ciasta naleśnikowego do panierowania. Przyrządzić mózg: namoczyć w wodzie na 30 minut, opłukać, obrać z błony, pokrajać w kostkę, włożyć do zasmażonej cebuli, drobno posiekanej i razem smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Nadzienie nakładać cienką warstwą na każdy naleśnik, rozsmarowując szerokim nożem. Dwa brzegi naleśnika założyć 2-3 cm, zwinąć naleśnik w rulonik. Każdy rulonik zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor Układać na ogrzanym półmisku w piramidy, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Osobno podać sos pomidorowy, koperkowy lub surówkę z warzyw.