Nerkówka pieczona

Menu » Nerkówka pieczona

Bulkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Nerkówkę opłukać, nerkę od dzielić. Wystającą kość kręgosłupa odrąbać, po czym kręgosłup nad- rąbać w kilku miejscach. Usunąć długie, półokrągłe żebro. W wiotkim płacie mięsa między błonami zrobić tzw. „kieszeń", to znaczy podciąć błony aż do kości kręgowej. Mięso osolić. Przyrządzić nadzienie: głęboko przeciąć nerkę wzdłuż, opłukać w dużej ilości wody, przepuścić przez maszynkę razem z bułką. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę, pianę z białek, siekaną Zieleninę, tartą bułkę, sól, pieprz. Wymieszać lekko, nałożyć nadzienie w „kieszeń" i zaszyć. Zrumienić nerkówkę na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, skropić wodą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 1 1/2 godziny. W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć. Pokrajać ostrym nożem nadrąbane miejsca w kręgosłupie, które należy zupełnie przeciąć. Porcje mięsa ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem. Zagrzać w piekarniku i wydać z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.