Nerkówka zapiekana

Menu » Nerkówka zapiekana

Nerkówkę opłukać, Wystający brzeg kręgosłupa odrąbać, po czym nadrąbać kręgosłup w kilku miejscach. Usunąć długie półokrągłe żebro. Mięso oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z 2 stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Nerkówkę przełożyć do brytfanny, dodać obraną, pokrajaną w talarki i usmażoną na tłuszczu cebulę, wlać 2-3 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 1 1/2 godziny. W czasie pieczenia często polewać utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, odjąć nerkę. Pokrajać na porcje, wkładając nóż w nadrąbane miejsca. Zrumieniony sos zmieszać z 2-3 łyżkami wody, zagotować, odparować. Do sosu włożyć pokrajaną nerkówkę, zagrzać w piekarniku. Ułożyć na podłużnym półmisku. Porcje mięsa przybrać plasterkami nerki, oblać sosem. Podawać z ziemniakami, jarzyną z wody i surówkami z warzyw.