Nóżki cielęce

Menu » Nóżki cielęce

Oczyszczone, ogolone nóżki sparzyć wrzącą wodą, przeciąć wzdłuż, włożyć do wrzącej osolonej wody z włoszczyzną. Gotować powoli pod przykryciem do miękkości, odcedzić, gorące mięso oddzielić od kości. Z każdej nóżki ułożyć dwa prostokąty (długości 12 cm, szerokości 7-8 cm) na zwilżonej wodą deseczce, przycisnąć drugą deseczką obciążoną ciężarkiem, pozostawić do ostygnięcia. Przyrządzić ciasto: mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą. Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić. Prostokąty z nóżek zanurzać w cieście, osączać i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z ostrym sosem musztardowym, korniszonowym lub innym.