Ozorki wieprzowe smażone w cieście

Menu » Ozorki wieprzowe smażone w cieście

Ozorki ugotować (wg przepisu 668), pokrajać w skośne grube plastry. Smażyć w cieście według przepisu 696. 3/4 wysokości pomidora, odłożyć na bok. Ze środka pomidorów wyjąć ziarnka. Wydrążone pomidory osolić, nałożyć nadzieniem, przykryć ściętymi wierzchami, przyciskając do farszu, aby się dobrze trzymały. Ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą osoloną śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec (10-15 minut). Wyjąć, podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekały. Z wierzchu posypać siekanym koperkiem. Pomidory można nadziewać farszem mięsnym surowym. Zamiast wieprzowiny można udusić podróbki z gęsi, kury, kaczki z cebulą, posiekać tasakiem, połączyć z ryżem.