Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem

Menu » Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem

Przyrządzić ciasto drożdżowe (wg przepisu 400). Przyrządzić nadzienie z mięsa (wg przepisu 913). Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swą objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć z wierzchu mąką i wałkować na grubość 1 cm. Wykrawać foremką okrągłe placuszki o średnicy 6-7 cm, nakładać na środek nadzienie i zlepiać jak pierogi lub krajać na prostokąty długości 10 cm, szerokości 6 cm i po nałożeniu nadzienia zawijać ciasno w ruloniki, zaginając boki do środka. Paszteciki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć czystą ściereczką. Gdy wyrosną (temperatura otoczenia powinna mieć 20-24°C), wkładać na silnie rozgrzany smalec, smażyć na złoty kolor. Gdy się zrumienią z jednej strony, obrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony. Usmażone paszteciki wyjmować, nabijając ostrożnie na widelec, i osączać na bibule. Gorące podawać. W ten sposób przyrządzone ciasto można nadziewać nie tylko mięsem, ale nakładać parówkami przekrajanymi na pół i obranymi ze skórki, farszem z szynki zmielonej lub kawałkami kiełbasy serdelowej uprzednio obranej z o- słonki.