Pieczeń cielęca

Menu » Pieczeń cielęca

Mięso opłukać, obrać z powięzi, jeśli kawałek nierówny, owiązać sparzonym sznurkiem, osolić, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu lub włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec 60-70 minut, polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem. Upieczone mięso wyjąć na deskę, pokrajać w skośne, dosyć cienkie, szerokie plastry. Ułożyć na półmisku, oblać sosem pozostałym z pieczenia (do zrumienionego sosu wlać 2-3 łyżki wody, zagotować). Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z gotowaną jarzyną, sałatą lub surówką z warzyw. Pieczeń cielęca jest soczysta, gdy piecze się większą ilość mięsa (2-3 kg) na 4 osoby bardziej wydajna jest pieczeń duszona.